Posted on

Bylinky rozdeľujeme na drevnaté a mäkké. Medzi drevnaté parí rozmarín a tymian. Medzi mäkké bylinky patrí bazalka, koriander a petržlen. Drevnaté bylinky sú tvrdšie , preto sa varia spolu s hlavným jedlom, pre podporu chuti. Mäkké bylinky sú menej aromatické. Konzumujú sa v surovom stave v šalátoch alebo sa posypú po jedle.

Bazalka je typická pre taliansku kuchyňu. Vhodná na cestoviny aj šaláty,. Zároveň je základom pre pesto, dá sa kombinovať s vajíčkami alebo paradajkami, mozzarellou, cesnakom, baklažánom.

Pažítka je vhodná na posypanie do šalátov a rovnako osvieži slané pokrmy. Pažítka je typická pre francúzsku kuchyňu. Kombinujte so zemiakmi, vajcami a syrmi.

Oregano je vhodné k červenému mäsu, blašírovanej zelenine, cestovinám a na pizzu. Tvorí základ v taliansko-americkej kuchyni, pripravte si špagety s paradajkovou omáčkou okorenenou oreganom.

Petržlen ochutí hovädzie mäso a grilované ryby. Typické použitie pre našu slovenskú kuchyňu je pridať ho do polievok, ako slepačia. Mätu si dajte s ovocím čerstvým, ale je vhodná aj na grilovaný ananás. Zaujímavo okorení aj hráškovú kašu. Tymian okyslí pečené mäso, aj grilovanú polievkovú zeleninu.

Šalvia podporuje chuť jedál s hlbokou chuťou, určená je pre gnocchi alebo mäso.